AİLE YAŞAMINDA KADININ YERİ" KONULU KONFERANS
Hayati Akbaş
ARTVİN- Artvin’de, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' dolayısıyla 'Aile Yaşamında Kadının Yeri' Konulu konferans düzenlendi.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezinde düzenlenen programda kadının toplumda yeri, değeri, kadınların toplumda karşılattıkları sorunlar ve bu sorunların çözümü üzerine konuşmalar yapıldı.
Programda konuşma yapan Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, kadınlar gününün geçmişinin çalışan kadınlarının haklarının korunması temelinde, 1857 yılında 118 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara dayandığını kaydetti.
İslam ve Türk kültüründe kadının baş tacı yapıldığını ifade eden Kocatepe, 'Cennet kadınların ayaklarının altındadır anlayışına sahip bir toplum olarak, kadınlar bizim çok değerlidir. Kadın erkek birbirimizin eksiğini giderdiğimiz sürece mutlu huzurlu bir toplum oluruz. İnancımız ve fıtratımızın gereği bunu gerektiriyor. Bir gün değil 365 gün kadın haklarını savunucusu olmalıyız.' dedi.
Belediye olarak kadınlara yönelik birçok sosyal projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Kocatepe, 'Kadınlarımızın kendilerini geliştirmesi, sosyal aktivitelerde bulunması için 4 hanımlar lokali yaparak faaliyete geçirdik. Yeni dönemde 3 tanede daha yapmayı planlıyoruz.' diye konuştu.
Program kadına yönelik şiddet konulu slayt gösterisinin ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zeki Karakaş'ın 'Aile Yaşamında Kadının Yeri' konulu sunumuyla devam etti.
Karakaş, kadının insanlığın anası olduğunu ifade ederek, bir medeniyetin gelişmişlik düzeyinin kadına sağlanan imkanlar oranında belirlenebileceğini dile getirdi.
Karkaş, 'Biz kadınlara ne kadar imkan sağlıyorsak, kendimizi o kadar gelişmiş ülke adlandırabiliriz. Türkiye'de en az bir eğitim kurumunu tamamlayan kadın oranı yüzde 82,8 bu oran erkeklerde yüzde 95’e çıkıyor. Buda kadınlarımızın eğitim alması yönünde daha fazla teşvik edilmesinin gerekliliğini gösteriyor. 25 yaş üstü üniversite bitirmiş kadın oranına baktığımızda yüzde 13 olduğunu görüyoruz. Bu oran erkeklerde yüzde 15. Bu konuda pek çok Avrupa ülkesinden daha İyi konumda olduğumuzu söyleyebiliriz.' dedi.
Kadınların iş yaşamına katılma oranının ise yüzde 32 düzeylerinde olduğunu kaydeden Karakaş, bu oranın artırılmasının kadınların ekonomik özgürlükleri açısından önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye'de çalışan kadınların ağırlıklı olarak eğitim ve sağlık sektörlerinde çalıştığını kaydeden Karataş, yönetim kademelerindeki kadın sayısının az olmasının üzücü olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: 'Kadınları daha çok yönetim kademlerinde görmek istiyoruz. Erkeğin fark edemediği birçok inceliği kadınlar fark edebiliyor. Kadınlar yönetime kalite getirecektir ve kadınlar için pozitif ayrımcılık sağlayacaktır. Çalışan kadınların en önemli sorunları arasında ev işlerinin paylaşılmasıdır. Bu nedenle ailelerin erkek çocuk yetiştirirken daha dikkatli olması gerekiyor. Erkeklerin çalışan kadınlarla yaşamayı biran önce öğrenmesi gerekiyor. Evdeki işler kadın erkek işi diye ayrılmaz. Her konuda kadınlara yardımcı olmalıyız.'
Konferansın ardından Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Karakaş'a plaket sunarken, çıkışta kadınlara karanfil dağıtıldı.