Türkiye'de anne ölüm oranları binde 12 oranında kayıtlara geçerken Kahramanmaraş'ta bu rakamın sıfır olduğu kaydedildi.
Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, ilde 308 aile hekimi ve 308 de ebe bulunduğunu belirterek, 'Hekimler ve ebelerin oto kontrol sistemi sayesinde ilimizde annenin yanı sıra bebek ölümleri de sıfıra inmiş durumda' dedi.
Türkiye'nin sağlık arenasında son dönemde çok iyi bir konuma geldiğine dikkat çeken Yener, anne ölüm oranlarının Kahramanmaraş'ta 2,5 yıldan bu yana binde sıfır olarak seyrettiğini kaydetti.
Yener şu bilgileri verdi:
'İlk bir yıl içerisinde anne ölümü gerçekleştiği zaman annelikle ilgili takip ve tedavisi yapılırsa tıbbi sorunlar ile oluşan problemler çözülürse anne ölümü doğumdan sonra da gerçekleşmeyecek. Doğum sonrasında da takip ve tedavi düzenli yapılırsa anne ölümü gerçekleşmeyecek. Aile hekimliğine geçtiğimiz günden itibaren ilimizde çok sık anne ölümü gerçekleşmedi. Aşı oranlarımız yüzde 100'lere yaklaştı. Hem bebek aşılarımız hem de anne aşıları, gebelik tetanosu ve diğer aşır bu noktaya geldi. Bunun da getirileri oluyor tabi zamanla. Bebek ölümü sayılarımız Türkiye ortalamasının altına düştü. Anne ölüm sayımız şükürler olsun ki hiç yok. Anne ölümü ortalaması Türkiye'de binde 12 civarında, ama ilimizde hiç yok. Bundan 10 yıl önceki rakamları da biliyorduk. Bundan önceki rakamlar bunun yaklaşık 8-10 katıydı. Yine bebek ölüm oranları binde 8'e düştü. Türkiye o açıdan ilerleme kaydetti. Aşı oranları Türkiye ortalaması da çok yükseldi.'
OTO KONTROL SİSTEMİ YARARLI SONUÇLAR GETİRİYOR
Aile hekimliği uygulamasının anne ve bebek ölümlerini azalttığını söyleyen Yener şunları kaydetti:
'Her aile hekimine 3 bin, 4 bin civarı nüfus bağlanıyor. Daha sonra aileler kendi istediği aile hekimine kayıt oluyor. O aile hekimi o aile ile artık çok yakınlaşıyor, evinde ne olup bittiğini bile biliyor. Hastalıklarını bildiği gibi sosyal durumlarını da biliyor. Bunun çok güzel sonuçları var. Ailedeki kronik hastalıkları biliyor ve artık ailenin tamamen hekimi oluyor. Sürekli irtibatta oluyor, hamilelik sürecini rahatlıkla takip ediyor. Bunun sonucunda bu vatandaşlarımız sürekli doktor gözetiminde oluyor. Gerektiği zaman aşısı yapılıyor. Sistem her tedaviyi takip ediyor. Yapmadığı zaman para cezası kesiyor. Aile hekimi yıllık izine çıkmıyor. Çünkü hastası memnun kalmayıp başka aile hekimine gider diye. O da oto kontrol sisteminin bize getirdiği bir sonuç.'
DOĞUMDAN ÖNCEKİ EVRE ÖNEMLİ
Anne ölümünde doğum yapana kadar olan bölüm değil doğumdan sonraki sürecin de önem arzettiğini ifade eden Yener, 'Biz de bebek ölüm komisyonu var. Her ay burada değerlendirme yapıyoruz. Bir suç unsuru var ise ihmal yapan kişi ile ilgili biz soruşturmaları yapıyoruz. Ama ihmalle oluşan bebek ölüm oranımız çok az durumda. Dünya ortalamasını yakalamış durumdayız. Aile hekimleri Kahramanmaraş'a dağılmış durumda. Ayrıca 137 tane sağlı evimiz var. Her köyde 1 tane ebemiz var. Dağ başlarındaki köylere gittiğimiz zaman sağlık kuruluşumuz ve ebemiz var. Oralarda bayrağımız dalgalanıyor. O ebe oranın her konuda gözü kulağı durumda. Skorsky helikopter gitti doğudan 1 tane hamile bayan aldı. Ordumuz oralara helikopter gönderdi ve buradaki hastanelere getirdi. Şuan Kahramanmaraş'ta 1 adet ambulans helikopter bulunuyor' diye konuştu.
Zaman