AĞLARA TAKILAN KALKAN BALIKLARI YAŞAM ALANINA GERİ DÖNDÜ

Karada ve denizde su ürünleri denetimleri aralıksız devam ediyor.

YAŞAM 15.06.2024 10:15:00 188 0
AĞLARA TAKILAN KALKAN BALIKLARI YAŞAM ALANINA GERİ DÖNDÜ

Hayati Akbaş

TRABZON-Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Su Ürünleri Denetim ekipleri koruma kontrol faaliyetlerine karaya çıkış noktaları, nakil güzergâhları, toptancı hali ve perakende satış yerlerinin yanı sıra denizde de devam ediyor. Yapılan denetimlerde Su Ürünleri tebliği ile getirilen düzenlemeler ile ilgili hususları kontrol ediliyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürü İsa Kaplan Sürdürülebilir avcılık için su ürünleri denetimlerini önemsediklerini belirterek özellikle 15 Nisan tarihinde başlayan ve 15 Haziran tarihine kadar devam edecek olan Kalkan Balığı av yasağına aykırı şekilde avcılık yapmak üzere denize bırakılan ağlar kontrol edildi. İl Müdürlüğümüz su ürünleri denetim ekibi Kontrol-1 gemisi ile birlikte 15 Nisan da başlayan yasadışı kalkan balığı avcılık denetimlerinde denizde 15 kez yaklaşık 75 saat kalınarak 18 takım ağa el konuldu. Toplanan ağlarda bulunan ve hala canlı olanlar denize bırakılmış, türün devamını sağlamak ve balıklandırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere anaç özelliği olan balıklar ise yapılan işbirliği çerçevesinde Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne teslim edilmişti. Döl alımı gerçekleştirilen kalkan balıkları yaşam alanı olan denize tekrar geri bırakıldı. Tespiti yapılan ağların ağ göz açıklıklarının da tebliğ sınırlarının altında olduğunu belirten Kaplan yasak dönemin sona ermesi ardından alınacak olan avcılık izin belgesi ile birlikte göz açıklığının 400 mm.'den küçük olmayan ağ ile kalkan balığı avcılığının yapılabileceğini belirtti.

İl Müdürü İsa Kaplan Yapılan denetimlerde tebliğin 48. maddesinde yer alan Uzatma ağı, parekete gibi pasif av araçlarının görülebilir yerlerine balıkçı gemisinin plaka ve isminin yazılma zorunluluğu konusunda balıkçıların hassasiyet göstermelerini istedi.

İsa Kaplan Trabzon ili balıkçılarına mevzuat hükümlerine uyma noktasında gösterdikleri özen için teşekkür ederek sürdürülebilir avcılığın gelecek nesillere bir borcumuz olduğunu söyledi.


1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI