AÇÜ BAL AKREDİTASYON SERTİFİKASI ALDI

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) bünyesindeki Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (TABMER), Türk Akreditasyon Kurumunca (TÜRKAK) verilen "Bal Akreditasyon Sertifikası" almaya hak kazandı.

27.08.2024 20:23:00 394 0
AÇÜ BAL AKREDİTASYON SERTİFİKASI ALDI

 

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) bünyesindeki Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (TABMER), Türk Akreditasyon Kurumunca (TÜRKAK) verilen "Bal Akreditasyon Sertifikası" almaya hak kazandı. Bu sertifika ile TABMER bünyesinde uluslararası standartlara uygun bal analizleri gerçekleştirilebilecek.  

Konu hakkında Üniversitede düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Türkiye'de bal üretimi ve arıcılık konusunda Artvin'in önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi.
 

Artvin'de bal üretimi ve arıcılık faaliyetleri hakkında istatistiki veriler aktaran Prof. Dr. Bilgin, gerek üretilen bal miktarının artırılması gerekse kaliteli bal üretiminin yaygınlaştırılması ve Artvin balının markalaşması için 2021'de üniversite bünyesinde Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğunu, bu merkezin arı hastalıklarını önleme, kaliteli bal üretimi konusunda üreticiye büyük destek sağladığını anlattı.
 

Rektör Prof. Dr. Bilgin 2 yıl süren çalışmalar neticesinde uluslararası standartlarda bal analizi yapılabilmesi için TABMER laboratuvarının 9 Ağustos 2024 itibarıyla TÜRKAK tarafından akredite edildiğini söyledi.  
 

Prof. Dr. Bilgin, "Üniversitemiz analiz ettiği balları sertifikalandırma yetkisine sahip olmuştur. Kaliteli bal üretimi ve balın markalaşması için çok önemli bir adımdı. Hocalarımızın gayretleriyle bunu gerçekleştirdik. Üniversitemiz, nem, iletkenlik, prolin ve diastaz analizlerinde ülkemizdeki üniversite bal araştırma merkezleri arasında TÜRKAK'tan akreditasyon belgesi alan ilk 10 üniversite arasında 7. sırada bulunmaktadır. Doğu Karadeniz bölgesinde bu analizleri yapabilen tek üniversiteyiz. Aynı zamanda sadece Artvin'deki değil Ardahan, Ağrı, Rize, Trabzon, Ordu ve Giresun gibi çevre illerdeki bal üreticileri de Üniversitemizde bal analizlerini yaptırabileceklerdir" dedi.
 

Rektör Prof. Dr. Bilgin Artvin'e böylesi bir hizmeti kazandırmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Akredite olduğumuz analizler (nem, iletkenlik, prolin, diastaz) balın kalitesinin belirlenmesinde önemli bir etkendir. Bu analizlerin yanı sıra balda HMF, Serbest Asitlik ve Şeker Kompozisyonlarına da bakılıp geniş profilde balın kalitesini ortaya koymaktayız. Son olarak ise üniversitemize numune yollayan arıcılarımıza dünya standartlarında bal analizi hizmeti vermekten memnuniyet duymaktayız. Yerelde böyle bir hizmetin olması hem ekonomik külfeti azaltmak hem de sonuçları daha hızlı almak adına önem teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı.
 

Toplantının akabinde katılımcılar Üniversitenin TABMER laboratuvarlarını gezme imkânı buldu.
 


Anahtar Kelimeler: AKREDİTASYON SERTİFİKASI
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI