ABMER BİTKİ İŞLEME TESİSİ AÇILDI

Artvin Çoruh Üniversitesi TABMER Bitki İşleme Tesisinin açılışı ve ilk test çalışması gerçekleştirildi.

EĞİTİM 3.08.2024 11:06:00 469 0
ABMER BİTKİ İŞLEME TESİSİ AÇILDI

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Çoruh Üniversitesi TABMER Bitki İşleme Tesisinin açılışı ve ilk test çalışması gerçekleştirildi.

Çok amaçlı bir tesis özelliğinde farklı kullanım alanlarına sahip olan tesis, Artvin'in bitkilerinin toplanması, kurutulması ve endüstriyel olarak işlenmesini sağlıyor. Toplanan bitkiler bu tesiste işlenerek nihai ürüne dönüştürülebilecek ve üç aşamalı bir süreçten geçerek Çoruh markalı ürünlerle piyasaya arz edilecek. Açılış töreninde değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Artvin Çoruh Üniversitesi olarak, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında kaliteli ürünler yetiştirmek, bu ürünlerin standardizasyonunu sağlamak ve bu alanda bir platform oluşturmak için gayret sarf ettiklerini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Bilgin, "Yaklaşık 4 yıldır Üniversitemize ve kente hizmet etmeye, akademi ve eğitimdeki yakaladığımız ivmeyi bir üst aşamaya taşımaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Üniversitemizin ihtisas sahası olan tıbbi ve aromatik bitkiler alanında yoğun çaba harcıyoruz. Eğitim ve öğretim kalitesinin yükseltilmesi, akademik kalitenin artırılması için yoğun çalışmalar yapıyor ve bu çalışmaları kararlılıkla sürdürüyoruz.

Artvin Çoruh Üniversitesi tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ülkemizde önde gelen üniversitelerden biridir. Bugün bu alanda Türkiye'nin önemli tesislerinden birinin açılışını yapıyoruz. Aynı zamanda ilk test çalışmalarını bugün gerçekleştireceğiz. Üniversitemiz özellikle son 3 yılda tıbbi ve aromatik bitkiler alanında çok yoğun çalışmalar ortaya koydu. Türkiye'nin ilk tıbbi ve aromatik bitki merkezini açtık ve bugün, Türkiye'nin en önemli tıbbi ve aromatik bitki tesislerinden biri açılmış oluyor." Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mükerrem Şahin tesisin özellikleri ve tıbbi aromatik bitki ürünlerinin üretim süreci ve önemi hususunda bilgilendirmelere yer verdi. Çok amaçlı hizmet sunacak olan bu tesisin yöredeki bitkilerin toplanması, kurutulması ve endüstriyel olarak işlenmesine olanak tanıdığını belirten Prof. Dr. Mükerrem Şahin, "Bu tesis sayesinde bitkilerin yağları buhar distilasyonu yöntemi ile elde edilebiliyor. Bitki ekstreleri ise alkolik ekstraksiyon yöntemiyle çıkarılıyor. Tesiste, özellikle bitkilerin kuru ekstreleri de işleniyor. Örneğin, zeytin yaprağı gibi bitkilerin ekstreleri işleniyor. Tesis, 500 kilogram katı ve 300 litre sıvı ekstreye kadar çalışabilen kapasiteye sahiptir.

Bu tesisin kurulması ile birlikte ülkemize önemli bir katkı sağlanmış oldu. Artvin Çoruh Üniversitesi ihtisas üniversitesi olarak tıbbi ve aromatik bitkiler alanındaki çalışmalarıyla ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde hem Artvin yöresi hem de Türkiye genelinde önemli katkılar sağlanmış oldu. Artvin'in bu değerli bitki çeşitliliğini en iyi şekilde değerlendirerek, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında kaliteli ve sağlıklı ürünler üretmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Üniversitenin ANG Botanik Bahçesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu da Bitki İşleme Tesisinin bitki ekstreleri hususunda ülkemizde yurtdışı ürünlere duyulan ihtiyacı karşılayabileceğini vurguladı. Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, "Üniversitemiz Türkiye'de birçok bitki ekstresinin yurt dışından

satın alındığını göz önünde bulundurarak bu tesisi kurdu. Bu tesis sayesinde Türkiye'nin yurt dışına ekstre konusunda duyduğu ihtiyaç ortadan kalkacaktır. Ülkemizde yaklaşık 1400 tıbbi ve aromatik bitki türü bulunmaktadır ve bunun 850'si Artvin ilinde doğal olarak yayılış göstermektedir. Biz bölgedeki birçok bitkinin ekstresini üreten bir üniversite olacağız ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kozmetik, takviye gıda veya ilaç yapımındaki ekstre ihtiyacını karşılayan nadir üniversitelerden biri konumuna geleceğiz. Üniversitemizin son dönemde yaptığı en büyük kalkınma adımlarından biri olan bu tesis ile ülkemize önemli katkılar sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.

Üniversitenin Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu ise programda yaptığı konuşmada Üniversitenin tıbbi aromatik bitkiler alanında yaptığı başarılı çalışmalara bir yenisi eklediğini söyledi.

Prof. Dr. Tüfekçioğlu, "Artvin, dünyanın en yaşlı ağaçlarının bulunduğu, dört farklı iklimin bir arada yaşandığı ve Kafkasya'ya komşu olan saklı bir cennettir. Bu coğrafyada birçok değerli ve şifalı bitki bulunmaktadır ve bu bitkilerin özleri bu tesis sayesinde ortaya çıkarılacaktır. Ülkemiz ve insanımız için faydalı ve şifalı olacak bu çalışmalarımızdan dolayı gururluyuz." dedi.

Program katılımcıların Bitki İşleme Tesisini gezmesi ve ilk test çalışmasının başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinin ardından tamamlandı.


Anahtar Kelimeler: ABMER BİTKİ İŞLEME TESİSİ AÇILDI
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI