ABD'de fındık toplantısı

Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan Giresun Ordu heyeti ABD temasları kapsamında Washington Büyükelçiliği Ticaret Ataşeliğinde Amerika pazarında Giresun fındığının geleceği konulu bir toplantı gerçekleştirildi.

YÖREDEN HABER 1.12.2014 08:11:11 31 0
ABD
Hasan Çelik/ABD
Amerika Birleşik Devletlerine'de bulunan Giresun, Bulancak, Ordu, Trabzon ve Artvin'den (STÖ) temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda iş adamınında bulunduğu heyet Washington büyükelçisi Serdar Kılıç'ı ziyaretinden sonra büyük Elçilik binasında geniş katılımlı Karadeniz fındığı ile ilgili uzun bir toplantı yapıldı. Ticaret Baş müşaviri Ömür Demir Kızılarslan, yaptığı açıklamada fındığın Amerikalı uzmanlarla ve konunun muhataplarıyla ortak detaylı bir şekilde çalışmanın sonucunda netice alınabileceğine vurgu yapıtı.

(DOKA) Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Müstakil Sanayici ve iş Adamları Derneği Amerika Temsilciliği MÜSİAD Koordinasyonunca gerçekleştirilen, Yeşeren Fındık dalları Proje ve İş birliği ziyareti Programı kapsamında, Washington Büyükelçliği Ticaret Başmüşaviri Ömür Demir Kızılarslan, Başkanlığındaki yapılan toplantıya ;Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin Belediye Mehmet Kocatepe, Bulancak Belediye Başkanı Recep Yakar, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirci, Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Fatoğlu, Giresun İl Genel Meclis Başkanı Mürşit Gürel, (DOKA) Genel sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, (DOKA) Kalkınma Kurulu Başkanı Zeyyad Kafkas, Giresun Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkanı Atakan Ayvaz, Bulancak Ticaret ve Saneti odası İsa Fat, Alternatif Enerji San.Tic. LTD. STİ Başkanı Atakan Ayvaçz, Ordu Büyük Şehir Belediyesi su ve Kanalizasyon Müfürü Fatih Yürük, Giresun Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu Üyesi Emine Fatoğlu Topkaya, (DOKA) Giresun Koord. Murat Aldağ, Giresun (TBM) Başkanı Servet Şahin, (MÜSİAD USA Başkan Yardımcısı Muharrem Atalan, GTSO Genel sekreteri Şükrü Ceveci, ve ODA Yöneticileri katıldılar.
Washington Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Ömür Demir Kızılarslan, Başkanlığındaki yapılan toplantıya; Türkiye'den Amerika'ya, Amerika'dan Türkiye'ye yapılan ithalat ve ihracat hacmi ve kalem mallar Sinevizyon gösterimiyle toplantıya katılanlara, İngilizce ve Türkçe sunum yapılarak bilgi verildi. Ticaret Başmüşaviri Ömür Demir Kızılarslan, yaptığı açıklamada fındığın Amerikalı uzmanlarla ve konunun muhataplarıyla ortak detaylı bir şekilde çalışmanın sonucunda netice alınabileceğine vurgu yaptı.

Toplantının Amerikalı konuğu, aynı zamanda Amerika Ticaret Bakanlığı ve İhracat ve ithalat konularında uzman, üründe kalite belirleme gibi çalışmalarda ve üreticiler birliği Dernekleriyle de yakın ilişkileri olan. (AFI) Association of Food Industres, Inc şirketinin Başkanı Bob Bauer, fındıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bauer, toplantıya katılanlara olumlu ve ikna edici bilgiler verdi. Dünya pazarından Çin ve özellikle İtalya'dan yapılan fındık konusunda bilgiler verdi. Türk fındığının Amerika pazarına girebilmesi için Amerika'da üretilen fındık pazarındaki standartlarını geçmesi gerektiğini belirtti.

Bob Bauer, özellikle Amerika Bal ihracatının önemli çoğunluğunun Türkiye'den yapıldığına vurgu yaptı.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emine Fatoğlu Topkaya, ingilizce olarak Giresun'un coğrafi yapısı, yüz ölçümü ve Karadenizin tek olan adasıyla, tarihi güzelliklerinin yanında geçim kaynağı fındığın önemine vurgu yapıldı sunumda, Giresun'unun ve Karedeniz bölgesinin tek geçim kaynağı olduğu ve Giresun'nun yıllık yaptığı ithalat ve ihracat hacminin anlatıldığı sineviziyon gösteriminde fındığın önemine vurgu yapıldı. (AFI) Association of Food Industres, Inc şirketinin Başkanı Bob Bauer, fındıkla ilgili önemli çalışmaların ve önemli bilgileri ileriki tarihlerde Büyükelçilikle paylaşabileceğini ve kendisinden istenilen bilgileri paylaşa bileceklerini belirtti. 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI