85 Yıllık Hayat, 70 Yıllık Meslek: Cavit Alimoğlu’ndan Genç Esnaflara Altın Değerinde Tavsiyeler

85 Yıllık Hayat, 70 Yıllık Meslek: Cavit Alimoğlu’ndan Genç Esnaflara Altın Değerinde Tavsiyeler.

YAŞAM 27.03.2025 13:02:00 2133 0
85 Yıllık Hayat, 70 Yıllık Meslek: Cavit Alimoğlu’ndan Genç Esnaflara Altın Değerinde Tavsiyeler

ALİ AKYILDIZ

Pazar ilçesinde uzun yıllar kuyumculuk yapan ve ilçenin en köklü esnaflarından biri olarak bilinen 85 yaşındaki Cavit Alimoğlu, hayat tecrübelerini ve esnaflığın inceliklerini anlattı. Yıllardır aynı dükkânda hizmet veren Alimoğlu, meslek hayatında edindiği tecrübeleri genç nesillere aktarmak istiyor.

Kuyumculuktan Hayata: Cavit Alimoğlu’nun Hikâyesi

“Ben Cavit Alimoğlu” diyerek sözlerine başlayan deneyimli esnaf, hayat yolculuğunu şu sözlerle özetliyor:

“1940 doğumluyum. 1955 yılının 25 Temmuz’unda kuyumcu çırağı olarak işe başladım. Dört sene boyunca çıraklık yaptım ve ardından iki yıl ustamın yanında çalıştım. O zamanlar ustam bana günde 50 kuruş veriyordu, bu parayla karnımı doyuruyordum. 1959 yılında ustamın yanından ayrıldım ve 1960 Kasım ayında Ankara Mamak'ta askerlik görevime başladım. İki yıllık askerlik sürecimin ardından 1963 yılında ilçeme döndüm ve kendi kuyumcu dükkânımı açtım.”

Alimoğlu, babasının ona verdiği en önemli nasihati hiç unutmadığını belirtiyor:

“Babam dükkânımı açarken bana dedi ki: ‘Oğlum, esnaf oluyorsun, ilk nasihatım şudur: Doğru yürü, gece yürü.’ O sözü hiç unutmadım. Hayatım boyunca doğruluktan şaşmadım. Bugüne kadar ne yaptıysam memnunum.”

Esnaflık Sabır İşidir

Yıllar boyunca mesleğinde istikrarını koruyan Cavit Alimoğlu, esnaflığın sabır gerektiren bir meslek olduğuna dikkat çekiyor:

“Bu meslekte 50 yıl önce sattığın mal bile bir gün tekrar karşına çıkabiliyor. İnsanlara dürüst davranmazsan, onları kandırırsan, bir gün mutlaka bunun bedelini ödersin. Esnaflık, insan ilişkileri üzerine kuruludur. Güvenilir olmak, işini sağlam yapmak ve müşteriyi memnun etmek çok önemlidir.”

Gençlere Tavsiyeler: ‘Sanatı Olan Adam Meyveli Ağaçtır’

Cavit Alimoğlu, gençlere eğitim ve meslek edinme konusunda şu önemli tavsiyelerde bulunuyor:

“Gençlere tavsiyem, mutlaka okuyun ve en az iki dil öğrenin. Eğer okumuyorsanız, ortaokuldan sonra bir sanat öğrenin. Sanatı olan adam meyveli ağaç gibidir. Meyve veren ağacı kimse kesmez. Ama sanatı olmayan adam kızılağaç gibidir, yani kıymeti bilinmez. Bu yüzden gençlerin kendilerini bir alanda yetiştirmeleri gerekir.”

Esnaflık Yapacak Gençlere Altın Değerinde Öneriler

Uzun yıllardır esnaflık yapan Cavit Alimoğlu, genç esnaflara yol gösterecek önerilerini şu şekilde sıralıyor:

Basamakları Tek Tek Çıkın: “Esnaflık, merdiven basamağı gibidir. Basamakları birer birer çıkmalısınız. İkişer üçer çıkmaya çalışırsanız düşersiniz.”

Banka Kredisiyle İş Yapmayın: “Borcun altına gereksiz yere girmeyin. Banka kredileriyle iş yapmak sizi zora sokar. Kendi birikiminizle büyümeye çalışın.”

Veresiye Verirken Dikkatli Olun: “Malınızı veresiye verirken iki kere düşünün. Alacağınızı kavgayla değil, baştan iyi hesap yaparak güvenilir insanlarla çalışarak alın.”

Ayağınızı Yorganınıza Göre Uzatın: “İşinizi büyütmek isteyebilirsiniz ama bunu planlı ve temkinli yapmalısınız. Fazla açılırsanız iflas edebilirsiniz.”

85 yaşındaki Cavit Alimoğlu, hayat tecrübelerini ve esnaflık prensiplerini genç nesillere aktarmaya devam ediyor. Tecrübeleri, Pazar’daki genç girişimciler için yol gösterici olmaya devam edecek gibi görünüyor. Onun dediği gibi, doğru yürüyen esnaf her zaman ayakta kalır.”