75 yılını kutlamaya hazırlanıyorlar

75 yılını kutlamaya hazırlanıyorlar

GÜNDEM 31.10.2023 13:27:24 243 0
75 yılını kutlamaya hazırlanıyorlar

1950 yılında kurulup günümüze kadar her türlü zorluklara rağmen dimdik ayakta duran Zümrüt Rize Gazetesinin duayen sahibi Faik Bakoğlu,74 yıldır günlük olarak çıkan ve 2024 Mayıs’ında ise yayın hayatında 75 yılını dolduracak olan Zümrüt Rize Gazetesi’nin yayın ilkelerini ve Rize’de gazeteciliğin serüvenini Gazeteci Abdullah Uzun’a anlattı.

54.yıdır aralıksız günlük yayın yapıtlıklarını, 5 Mayıs 1950 de kurulduğunu, 5 Mayıs 2024 yılında da 75.yaşına girecek olan Zümrüt Rize Gazetesi Sahibi Faik Bakoğlu, bu uzun serüvenin özetinde şu ifadeleri kullandı.

Bakoğlu, “Zümrüt Rize Gazetesi Rizelilerin gözü kulağı sesi olarak yayınlanıyor. Her görüşteki köşe yazarı, muhabir ve arkadaşlarımız yazılarını yollar. Bize sadece hukuki boyutuna bakar yayınlarız.” dedi.

Bakoğlu, Bürosunda kendisini ziyaret eden, aynı gazetede köşe yazarlığı ve habercilik yapan gazeteci Abdullah Uzun’a çok önemli konularda açıklamalarda bulundu.

SON GÜNLERDE YEREL GAZETELER “ŞOK” TA

“Son günlerde yerel gazeteler şok yaşıyor. Çok zor durumdadır. Herkes yılbaşı ve yerel seçimleri bekliyor. Rize’de bulunan yerel gazetelerden bir ikisi kapatmak zorunda kaldı. Kalan bir ikisi de sözde birleşerek yayınlarını sürdürecek. Yıllardır bir politika uygulanıyor. Gazetelerin birleştirmesi veya kapatın gibi. Peki, bunlar birleştiğinde matbaa ve muhabirlikte çalışanların durumu ne olacak.”

KÂĞIT FİYATLARI ÇEP YAKIYOR

“Gün geçtikçe kâğıt fiyatları artıyor. Ve diğer malzeme fiyatlarda yükseliyor, tavan yapıyor. Biz bulsak bile alamıyoruz kadar zor durumlar yaşıyoruz. Biz de ısrarla ve bu aşkla bu işi sürdürüyoruz. Zaten bu aşk bizim gönlümüzden çıkarsa bizde pes ederiz. Biraz da inadına biz bu işi sürdürüyoruz.”

İNTERNET OLAYI TABİKİ ÇOK FARKLI

“İnternet elbette daha farklı güzel yönleri olduğu gibi olumsuzlukları da var. Bizde her gün yerelde mücadelenin içindeyiz. Örneğin dün bölgemizde meydana gelen olayları ertesi gün hemen geniş bir şekilde kamuoyuna duyuruyoruz. Trafik kazaları, vefat haberleri ve açıklamaları yayınlıyoruz. Gazeteyi okuyuculara yolladığımızda ve alanlarda bu olayları defalarca okuyor. Bunu yaparken, elin mürekkeplenir ve boya alır. İşin püf noktası da buradadır. Rizespor’un maçı gece oynanır ve biz onu sabah gazetesine yetiştiriyoruz. Yani sabaha çalıştığımız geceler ve günler oluyor. Diğer meslektaşlarımız bir veya iki gün sonra yayına veriyorlar.”

BU MARATON YILLARDIR SÜRÜYOR.

“Bizim bu koşuşturmamız yıllardır hep bu tempoyla sürüyor. Bu nereye kadar gidecek? Ama şunu biliyorum ki biz sağ olduğumuz sürece bu işe devam edeceğiz. Peşini de bırakmayacağız. Bu arzu, aşk istek ilkokulda başladı ortaokul, lise ve üniversite ile devam ediyor.”

HERGÜN GAZETEYİ ULAŞTIRMAK İÇİN KOŞUŞTURMA YAŞIYORUZ.

Günlük çıkan gazeteleri okuyucularımız ulaştırmak için günde en az on kez PTT ye gidiyoruz. Elden dağıtma, aboneler ve resmi kurumlar derken koşuşturma gün boyu devam ediyor.

ŞİKÂYETİMİZ RİZEMİZİ YÖNETENLERDENDİR.

“Bizim şikâyetlerimiz da var tabi. Kimler mi? Rize de bizi yönetenler. En üst düzeydeki bürokratlar, yetkili ve etkililer gamsız ve duyarsız. Ancak onların lehine haber yazarsak, bir de aleyhinde yazarsak ozaman “böyle bir gazete mi vardı? Diye hatırlarlar. Onlar ilgi göstermiyorlar. Rize’de Valilik ve Belediye Başkanlığı, ilçelerde kaymakamlık Belediye başkanlıkları “yeter” bu kadar diyor ve olaya böyle bakıyorlar. En azından manevi yönden destek verseler de olur. Sadece bize değil Rize de gazetecilik yapanlara en azından bizlere moral açısından iyi olur.”


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI