Hopalı bir ailenin evladı olarak doğan Kazım Koyuncu’nun resmi kayıtlarda doğum tarihi 10 Mayıs 1972 olarak geçer. Müziğe daha ortaokul çağlarında merak salan Kazım Koyuncu, ilk olarak mandolinle tanışır. Çocukluğu kemençe üstadı Yaşar Turnacı’yı dinlemekle geçer. Sonra İstanbul ‘a gelir Koyuncu ve yeni bir hikaye başlar hayatında.
1. İlk yılları
Üniversite eğitimi için İstanbul’a gelen Kazım Koyuncu İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne adımını atar. Eğitim hayatını siyasi nedenlerle yarıda bırakan Kazım Koyuncu, 1992′de profesyonel müzik hayatına başlama kararı alır.
2. Lazca rock
Henüz 20 yaşında Ali Enver ile “Dinmeyen” adlı bir özgün müzik grubunun temellerini atan Kazım Koyuncu, takip eden yıllarca Lazca müzik yapmak için gruptan ayrılır. Bu değişimin ardından 1993′de Zuğraşi Berepe yani Denizin Çocukları adlı bir rock müzik grubunu hayata geçirir Koyuncu ve “Lazca rock”ın ilk örneklerini verir. 2 albüm yapan grup 1999′da dağılsa da Lazcayı zenginleştiren eserleriyle müzik piyasasına renk getirir.
3. Gülbeyaz
Tek başına müziğe devam etme kararı alan Kazım Koyuncu, “Salkım Söğüt” adlı projelerin ikincisinde 3 şarkıyla yer alır. Koyuncu, 2001’de “Viya” adlı ilk solo albümünü çıkardıktan sonra Kanal D televizyonunda yayınlanan popüler TV dizisi Gülbeyaz’ın müziklerini yapar. Bu projeyle yurt çapında bir şöhrete kavuşan Koyuncu, Sultan Makamı adlı televizyon dizisinin müziklerine de katkıda bulunur.
4. Hayde!
Karadeniz müziğinin güçlü temsilcilerinden Fuat Saka, Volkan Konak ve Bayar Şahin ile birlikte düzenledikleri, büyük ilgi gören “Hey Gidi Karadeniz” konserler dizisinin de öncülüğünü yapan Kazım Koyuncu, ikinci solo albümü Hayde’yi 2004 yılında çıkartarak en popüler dönemini yaşar.
5. Kara haber
Bu zirve döneminde talihsiz bir haberle sarsılan Kazım Koyuncu, akciğer kanseri olduğunu öğrenir. Hemen başlanılan tedavisi bir türlü sonuç vermeyince genç sanatçı 25 Haziran 2005′te hastanede hayatını yitirir.
6. Kazım’ın ardından..
Kazım Koyuncu’nun ölümünden sonra 16 şarkının 4 tanesi konser kaydı, 4 tanesi (Dünyada Bir Yerde, Yalnızlığı Anla, Hoşçakal, Yine Burada) demo kayıt, geri kalanı ise farklı albümlerde (Gitarın Asi Çocukları (Anılar Düştü Peşime), Grup Patika/Aşk Beni Büyütmedi (Ayrılık Şarkısı), Seyduna (Hayat), Tuncay Akdoğan/Bir Nehir ki Ömrüm (Darbedar), Dinmeyen/Sisler Bulvarı (Askıda Yaşamak), dizi müziği (Le le le) yer alan Dünyada Bir Yerdeyim albümü Halkevleri tarafından 18 Aralık 2006′da çıkartılmıştır. Bu albümün geliriyle Kazım Koyuncu Kültür Merkezi çalışmalarına başlamış ve halen çeşitli atölye çalışmalarıyla katılımcılarına ücretsiz eğitimler vermeye devam etmektedir. 2008 yılında Kazım Koyuncu’nun hayat hikâyesinin yanı sıra bir kısmı hiçbir yerde yayınlanmamış görüntülerle anlatan yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın yaptığı “Şarkılarla Geçtim Aranızdan” belgeseli 3 DVD halinde yayınlanmıştır.
7. Veda
26 Haziran 2005′te Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen tören sonrası on binler tarafından Hopa’ya uğurlanan Kazım Koyuncu, 27 Haziran 2005′te doğduğu köy olan Pançol’da fındık ağaçlarının çevrelediği köy mezarlığında ebedi istirahatgahına defnedilir… Ölümünün üstünden 9 sene geçmesine rağmen, 33 yıllık ömrüne Karadeniz müziğinin en güçlü isimlerinden biri olmayı sığdıran Kazım Koyuncu’yu hasretle anıyoruz… (taka)