RTÜ Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından 15-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında “Denizlerimizin Dünü, Bugünü, Yarını” temasıyla 6. Ulusal Deniz Bilimleri Konferansı düzenlendi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayan program, üniversitenin ve Su Ürünleri Fakültemiz tanıtım filmi gösterimi ile devam etti.
Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Kayış ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç açılış konuşması yaptı.
Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Kayış, konferansın üniversitemizde gerçekleştirilmesinde katkısı olan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç ile Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ülgen Aytan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
Prof. Dr. Kayış, konferansın verimli ve faydalı olması temennisinde bulundu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç ise konuşmasında, Ulusal Deniz Bilimleri Konferansı’nda, deniz bilimleri alanındaki son gelişmeleri ve araştırmaları paylaşmak, iş birliği yapmak ve geleceğe yönelik vizyonun geliştirilmesinin amaçlandığını belirterek, “Denizler, gezegenimizin en büyük ve en önemli ekosistemlerinden biridir. Bu nedenle, deniz bilimleri alanındaki çalışmaların sadece bilimsel değil, aynı zamanda çevresel ve toplumsal boyutlarını da göz önünde bulundurmamız gerektiğinin farkındayız. Denizlerimizdeki biyolojik çeşitliliği anlamak, iklim değişikliği etkilerini takip etmek, kirliliği azaltmak ve sürdürülebilir deniz kaynakları yönetimini sağlamak için bilimsel araştırmaların devamı, toplumun bilinçlendirilmesi ve karar vericilerin alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak bilgilendirilmesinde kritik rol oynamaktadır.” dedi.
Dalgıç konuşmasını, “Konferansımızın, deniz bilimleri alanında yeni iş birliklerine, projelere ve araştırmalara zemin hazırlamasını temenni ediyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.” diyerek tamamladı.
Üç gün süren konferansta, Deniz Biyojeokimyası, Denizcilik İşletmeciliği ve Politikaları ile Deniz Hukuku, Fiziksel Oşinografi, İklim Değişikliği, Kimyasal Oşinografi ve Deniz Kirliliği, Kutup Araştırmaları, Canlı Kaynaklar ve Ekosistemler, Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği, Ekosistem Servisleri, Deniz Araştırmalarında Yeni Teknolojiler başlıklı oturumlarda, alanında uzman akademisyenler farklı konularda sunumlarını gerçekleştirdi.