4 KARADENİZ BAROLARI ÇOCUK HAKLARI ÇALIŞTAYI SONA ERDİ.

4 KARADENİZ BAROLARI ÇOCUK HAKLARI ÇALIŞTAYI SONA ERDİ.

YÖREDEN HABER 16.11.2018 10:45:01 99 0
4 KARADENİZ BAROLARI ÇOCUK HAKLARI ÇALIŞTAYI SONA ERDİ.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Sinop Barosu'nun ev sahipliğinde Zinos Hotel’de düzenlenen '4. Karadeniz Baroları Çocuk Hakları Çalıştayı' gerçekleştirildi. '4. Karadeniz Baroları Çocuk Hakları Çalıştayı' Amasya, Artvin, Bartın, Bolu, Bilecik, Çankırı, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane-Bayburt, Eskişehir, Rize, Samsun, Ordu, Tokat, Trabzon, Zonguldak Baroları olmak üzere 17 Baronun Çocuk Hakları Komisyonu katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalıştayda, bölge barolarının çocuk hakları komisyonlarının faaliyetleri, çocuk adalet sistemine ilişkin sorunlar, çocuk izlem merkezi uygulamaları ve uygulamada karşılaşılan sorunlar ile baroların önerileri konuşuldu.

Çalıştay sonunda yayınlanan sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı.

1-)Katılımcı tüm barolar nezdinde müstakil çocuk hakları komisyonu/merkezleri kurulması, 2-)Katılımcı tüm baroların Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların failinin çocuk olması durumunda, cezalandırıcı değil önleyici ve iyileştirici tedbir ve yaptırımlar belirlenmelidir. Bu konuda Kocaeli barosunun internet sitesinde yayınlanan rapor desteklenmeli, 3-)Katılımcı tüm baroların üyelerine Çocukların suç mağduru olması halinde, muhakeme faaliyetleri sırasında örselenmesini önleyici uygulamalar geliştirilmelidir. Sanığın savunma hakları kısıtlanmadan ve adli yargılama hakkı ihlal edilmeden mağduru koruyucu önlemler alınması ve AGO’lar etkin şekilde kullanımının sağlanması 4-)Katılımcı tüm baro üyelerine Çocuk davalarını takip eden avukatların kullanacağı, özellikle ilgili yönetmelikleri içeren mevzuat derlemesi yapılması 5-)Katılımcı tüm baroların Adli süreç içinde çocuğun hukuki haklarını koruyan avukat ile sosyal çalışma görevlisi arasındaki iletişim ve iş birliği olanakları geliştirilmeli 6-) Katılımcı tüm baroların illerinde Çocukların müdafiliğini/vekilliğini üstlenen avukatların, görev aldıkları işle ilgili özet bilgi ve veri içeren bilgileri baroya vermesini, baronunda bu verileri işleyip çalışmalarına esas alınmasını sağlayacak, bilgi formu oluşturulmalıdır. 7-) Katılımcı tüm baroların illerinde Çocuk Savcılığının ve Çocuk Şube Müdürlüğü’nün kurulması sağlanmalı, 8-)Katılımcı tüm baroların illerinde, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda bazı ciddi vakıaların üzerinin örtülmesine engel olmak için, Kanun değişikliği ile hakim ve savcının talebi olmaksızın, barolara, bağımsız avukat atayabilme yetkisi verilmeli, 9-) Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanacak çocuk adalet sistemi ve iletişim becerileri ve beyan-ifade alım teknikleri modülü eğitimi alan avukatların adli yardım ve CMK görevlendirilmesi yapılmasının sağlanması ve bu konunun bir sonraki Çalıştay’da da ele alınması 10-) Katılımcı tüm baroların illerinde çocukların okul öncesi eğitimden başlayarak sağlıklı cinsel eğitim ve haklarının öğretilmesi konusunda ilgili kurumların eğitimler vermesi, hakların eğitilmesi konusunda gelen talepleri baroların değerlendirmesi, 11-) Çocuk Ombudsmanlığı ile ilgili 5. Çalıştay’da eğitim verilmesi, bu konuda çalışma yapılan üniversitelerden mütalaa alınması 12-)Katılımcı barolar tarafından whatsapp grubu kurularak çalışma ve kararların paylaşılması, 13-)Bir sonraki toplantının Bartın Barosu ev sahipliğinde yapılması, Oybirliği ile kararlaştırılmıştır.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor