Tarih: 11.10.2023 10:40

4 Ay sürecek atmaca avı maratonu

Facebook Twitter Linked-in

Doğu Karadeniz'de, Rize ve Artvin'de kültürel yaşamın bir parçası haline gelen atmaca avı sezonu başladı. Avcılar, özel düzeneklerle yakaladıkları ve bıldırcın avına yardımcı olan atmacaları bir süre besledikten sonra doğaya salıyor.

Her yıl ağustos-kasım aylarında yapılan atmaca avı, bu yıl da renkli görüntülere sahne oluyor. Kuzeyden güneye göç etmeye başlayan atmacaları takibe alan avcılar, özel ağ düzenekleri kuruyor, ağaç dalları ve yapraklarla kamufle olarak atmaca avlıyor.

Doğu Karadeniz’de, Rize ve Artvin’de avcılar, atmacaların geçiş güzergâhı üzerinde kurdukları tuzaklarla avcılık yapıyor.

Çekirge, danaburnu gibi böceklerle önce serçe yakalayan avcılar, bu kuşlar vasıtasıyla da atmacaları tuzağa çekip yakalıyor.

Avcılar, yakaladıkları ve gözü gibi bakarak besledikleri atmacaları bir süre sonra doğaya salıyor.

Rize’nin Ardeşen İlçesinde atmaca avcılığı yapan Turan Eskiçırak, Işıklı köyü Karadağ mevkiinde atmaca avlıyor.

Eskiçırak, 'Sabah erkenden mesaiye geliyoruz ve akşama kadar sabırla kurduğumuz düzenekte atmacanın gelmesini bekliyoruz.

Turan Eskiçırak, “Atmaca çok iyi gören bir kuş. İyi kamufle olarak sessizce onun gelmesini bekliyoruz. Bu bekleyiş bazen saatler sürüyor, o yüzden bu işi sabırla yapmalı, bol zamanı olmalı”. dedi

Eskiçırak, 'Sabah 7 de pusuya yatıyoruz. Gün geliyor hiç görmediğimiz oluyor, yine de sabırla bekliyoruz, bazen de ardı arkası gelmiyor peş peşe bir sürü avlayabiliyoruz.

Eskiçırak “Bulunduğumuz nokta atmacaların geçiş güzergahı. Bu Kurulu düzenek ise bana dedemden kalan bir yer. ‘Tehta’ dediğimiz bu yer yaklaşık 160 yıllık. Etrafı ağlarla çevrelenen bu tuzağın içine bizim de kamufle olabileceğimiz bir alan oluşturuyoruz. Atmacadan önce gelen göçmen bir kuş olan ‘ğaço’ diye bildiğimiz bu kuşu yakalayarak atmacayı tuzağa çekiyoruz. Sezon bitince de gözlerini açıp doğaya salıyoruz. Bu kültürü gelecek nesillere de aktarmak istiyoruz.” diye konuştu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —