300 Yaşındaki ARMUT ‘un korumaya alınması için İlgililere seslendi

300 Yaşındaki ARMUT ‘un korumaya alınması için İlgililere seslendi

KÜLTÜR 11.12.2023 09:54:46 632 0
300 Yaşındaki ARMUT ‘un korumaya alınması için İlgililere seslendi

Tarım Bakanlığında Genel Müdür Yardımcısı görevinde bulunduktan sonra yaş haddinden emekli olan Rize Pazarlı Bahattin Bozkurt, yöreyi bir meyve hazinesi olarak gördüğünü ve tedbirler alınmadığında bu meyvelerin nesillerinin tek tek yok olacağını söyledi.

Emekli olduktan sonra, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Genel Sekreter Yardımcılığı yapan Bahattin Bozkurt, yörede yapmış olduğu araştırmalarla ilgili açıklamalarına devam ediyor.

Rize’nin Hemşin İlçesi Çamlıtepe (Zuğa) köyünde yaptığı araştırmalarda 300 yıllık armut ağacı ve buna benzer meyvelerin yok olma tehlikesi altında bulunduğunu dile getirip, Rize İl Tarım Müdürlüğüne çağrı yaparak “GEN HAVUZU-BAHÇESİ” kurulmasını önerdi.

Bahattin Bozkurt yaptığı açıklamada özetle şu ifadeleri ilgililerin dikkatini çekmesi için dile getirdi.

“YÖRESEL ÜRÜNLER TARANARAK KORUMA ALTINA ALINMASI GEREKİR”

“Bulunduğumuz yer Çamlıtepe köyü, eski ismiyle Zuğa, burası meyveleriyle de çok ünlü bir yerdir. Özellikle Armut çeşitleriyle de daha öne çıkıyor. Adeta kalesi gibidir. Eskiden haçaçur dediğimiz ve ona benzer çok değişik armut çeşitleri vardır. Zamanla bu ağaçlara önlem alınmazsa bu çeşitlerde ortadan kalkacaktır. Tarım İl Müdürlüğünün yapacağı çok önemli bir görev vardır. ”GEN KAYNAĞI” dediğimi bir ülkenin milli kaynağıdır. Gen kaynaklarıyla ilgili armut başta olmak üzere mandalina ve elma ile diğer meyveler, yöresel çeşitler aranıp taranarak tespiti yapılıp Gen Havuzu, Gen bahçesi oluşturulması gerekir. Zaman içerisinde o bahçeden alınan kalemlerle tarihe kavuşacak meyvelerimiz “ata” çeşitlerimiz yeniden canlandırılacaktır. Tarım İl Müdürlüğünün Rize bölgesinde yerel meyvelere dayalı bir proje dahilinde “GEN BAHÇESİ” oluşturması gerekir.”

“BU MEYVELER NEREDEN GETİRİLDİ”

“Bu meyvelerin buraya gelişi şu şekilde oldu. Bölgede ki insanlarımız Rusya’ya çalışmaya giderlerdi. Ve döndüklerinde ise armutların fidelerini de Rusya’dan getirmişlerdir. Şu an yanında bulunduğumuz bu armut 300 yaşından aşağı değildir. Zaten baktığınızda bir uzman bunu başında sarmaşıklarla bağlı olduğunu görünce de anlar.”


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor