Coğrafi İşaret, belirli bir bölgeden kaynaklanan ya da belirgin bir niteliği, ünü ve diğer özellikleri itibariyle bu bölge ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaret olmakla birlikte; coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tesciline konu olan ürünün standardını ve geleneksel özellikteki üretim metodunu korumakta ve ürüne pazarlama gücü katarak ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık etmektedir.
Günümüzde Coğrafi İşaretler; üretimin canlandırılması, ürünlerin katma değerinin arttırılması ve kırsal istihdamın sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından, ekonomik ve kırsal kalkınmada stratejik enstrümanlardan biri haline gelmiştir. Coğrafi işaretler yerel bir kalkınma aracı olarak bölgede turizm gelişimine de katkı sağlamaktadır. Coğrafi işaretli ürünlerin turizm değerine dönüştürülmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
Rize’nin ilk coğrafi işaret tescili alan ürünü Rize Valiliği tarafından yürütülen çalışmayla ‘Rize Bezi (Feretiko)’dir. Sonrasında Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘Çayeli Kuru Fasulye Yemeği’, Derepazarı Belediyesi tarafından ‘Derepazarı Pidesi’, Rize Belediyesi tarafından ‘Rize Simidi’ ve ‘Rize Baston Ekmek’ coğrafi işaretli ürün tescilleri alınmıştır. Rize Ticaret Borsası çalışmasıyla ‘Rize Kavurması’ tescilini ve Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışmasıyla menşe adı türünde ‘Anzer Balı’ coğrafi işaret tescilini almıştır.
Bu gün itibari ile Rize’nin coğrafi işaretli ürün sayısı artarak 10 olmuştur. Rize Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda ‘Rize Muhlaması’ ve ‘Rize Pepeçurası’ coğrafi işaret tescili almıştır. Rize Ticaret Borsası çalışmasıyla menşe adı türünde ‘Rize Çayı’ coğrafi işaret tescilli ürünümüz olmuştur.
Rize Enişte Lokumu, Ayder Balı, Hemşin Çorabı, Hemşin Karakovan Balı ve Çayeli Koloti Peyniri coğrafi işaret tescili başvuru yapılmış ve değerlendirme süreçleri devam etmektedir.