3 BİN TONLUK SOĞUK HAVA DEPOSU

KALKINMA BANKASI UZMANLARININ GÖZÜNDEN SOĞUK HAVA DEPOSU PROJESİ

KÜLTÜR 3.02.2014 20:26:26 246 0
3 BİN TONLUK SOĞUK HAVA DEPOSU

 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliği (DOKAP) ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne teklif edilen Rize ve Çevre İlleri Tarımsal Ürünlerin Depolanmasına Yönelik Soğuk Hava Deposu Projesi Fizibilite Raporları İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıda proje paydaşlarına sunularak değerlendirildi.

          Toplantıya Vali Yardımcısı Yardımcısı Mehmet ÖZER, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şafak BULUT, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden bir çok akademik personelin yanı sara Rize’de ki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

          Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şafak BULUT , projeye duyulan ihtiyacın tespiti ile proje fikrinin ortaya çıkmasından bu güne kadar proje paydaşlarıyla gerek İl Müdürlüğünde, gerekse diğer platformlarda çok sayıda toplantı yapıldığını, bu süreçte tüm paydaşların görüş ve önerileri ile beklentilerinin projenin oluşmasına katkı yaptığını belirtti.


           Kalkınma Bankası uzmanlarınca projenin Ekonomik, Teknik ve Finansal yönden yapılan fizibilite çalışmaları hakkında birer sunum yapıldı.


          Yaklaşık 7,8 milyon TL tutarında bir yatırımın 7 yılda geri dönüş sağlayabilecek projede; ekonomik analizinde bir yatırımın yapılmasında üretim ve tüketim merkezlerine yakınlığı ile üretim ve tüketim miktarlarının önemine vurgu yapıldı. Rize İlinin önemli tüketim merkezlerine uzaklığının bir dezavantaj gibi görünmesine karşın özellikle projedeki hedef ürünlerden olan kivi ve su ürünleri üretim potansiyeli ve miktarlarının, bunun yanında nispeten yüksek standartlı yol imkanlarının proje açısından ilimiz için önemli bir avantaj olduğu tespiti yapılmıştır. Gerek kivi ve gerekse su ürünlerinde üretimin büyük bir kısmının sezonunda satışı yapılarak taze olarak tüketildiğini ancak üretim fazlalıklarının depolarda saklanmak suretiyle Pazar süresinin uzatıldığını, bu yatırımda da kivi ve su ürünlerinde her biri için yaklaşık 2.000 ton ile 3.000 ton ürünün depolanması hedeflendiği belirtilmiştir. Ancak her iki ürünün üretim sezonlarının çakışması sebebiyle özellikle yaz aylarında tesisin boş kalma olasılığının Et ve Et ürünleri, süt ve süt ürünleri ile dondurma gibi ürünlerin iyi bir pazarlama stratejisi ile bu tesiste depolanması suretiyle bütün yıl boyunca tesisin rantabl bir şekilde işletilebileceği belirtildi.

          Sonuç olarak;

          Teknik olarak ayrıntılarında ufak değişiklikler yapılsa bile görünen o ki ekonomik olarak bölgede böyle bir yatırıma ihtiyaç var, teknik olarak bu iş yapılabilir ve mali açıdan da bu yatırım öngörüleri ile bu yatırım yapılabilir sonucunun çıktığı tespiti yapılmıştır.

 
Anahtar Kelimeler:

UTMB Ekibi Rize’de Ağırlandı

Çin Halk Cumhuriyeti Heyetinden Rize Valiliğine Ziyaret

KAÇKAR DERGİSİ: RİZE KÜLTÜRÜNE YENİ BİR SOLUK

Özbekistan Oriental Üniversitesi Heyeti Rize’de İncelemelerde Bulundu