250 YILLIK DEDE EVİNİ BÖLGENİN HAFİZA BANKASINA ÇEVİRDİ

Rizeli emekli Öğretmen geçmişten günümüze tüm yaşanmışların belgesi olan tarihi materyalleri toplayarak evinde müze oluşturdu.

KULTUR-SANAT 5.07.2023 10:13:25 462 0
250 YILLIK DEDE EVİNİ BÖLGENİN HAFİZA BANKASINA ÇEVİRDİ

Rize’nin Ardeşen ilçesi Işıklı bölgesinde ikamet eden eski Rize Lisesi Müdürü de olan Ali Kuleci, Rize İl Genel Meclisi Üyesi, Doğa Fotoğrafçısı, araştırmacı Emin Kanbur’a yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Kuleci yaptığı açıklamada Özetle şunları söyledi.

BU MÜZEDE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE NELER KAULLANILDIYSA BULABİLİRSİNİZ

Bölgenin tüm yaşanmışlığının belgeleri olan binlerce tarihi materyali toplayarak 250 yıllık dede evinde sergileyerek müze oluşturdum.

Emekli eğitimciyim eski Rize Lisesi müdürüyüm bölgesindeki tüm eski tarihi materyalleri toplayarak dede evini müzeye çevirerek bölgesindeki yaşanmışlığı gün yüzüne çıkarmaya çalıştım.

HEPSİNİN AYRI BİR HATIRASI VAR

Tüm yaşam materyalleriyle mutfak aletlerinden tarım aletlerine savunma silahlarına ve iş adetlerine kadar tarihi değeri olan bölgedeki yaşantıyı anlatan materyalleri toplayarak dede evimi yeniden restore ederek bu binlerce materyali burada sergileyerek bölgesindeki hafıza bankasını oluşturdum.

Ziyaret edenlerin ilgisini çeken ve yaşanmışlık adına bilgi aktarıyorum ve binlerce eski tarihi materyal bölge insanının o coğrafyada ne şekilde yaşadığını anlatıyorum. Zaten anlatmaya da gerek yok. Onlar jendilerini ifade ediyor.

MÜZE EVİ OLUŞTURDUM

Bölge Tarihini ve geçmişini merak eden bir kişi olarak Müze evi ziyaret ettiğimde bölge halkının nasıl bir çaba içinde bu coğrafyada yaşam sürdüklerini bu ziyaretimde oradaki tarihi belge niteliğinde bu aletlerle anlamış olmanın mutluluğunu ben de yaşadım.

BÖLGE TURİZMİNE KATKISI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.

Emin Kanbur, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise ; “Tabi iki kendisine de ifade ettiğim gibi, buranın bireysel bir çabayla ortaya çıkmasından sonra kurumsal bir şekilde hatta devlet güvencesinde bir müze veya koruma altına alınmış müze benzeri bir işleme tabı tutularak sürdürülebilirlik açısından gerekenin yapılması için girişimlerin başlatılması gerekmektedir.Bu tarihin izlerini taşıyan değerlerin bizden sonraki nesillere de aynı güzellikte aktarılması için gerekenlerin yapılmasını beklemekteyiz ve takipçisi olmamızın gerektiğinin bilincinde olmalıyız.”dedi.

Ardeşen ilçesi ışıklı bölgesi Gündoğan köyündeki 250' yıllık hafıza Bankası Dede evi Müzesinde, bölge geçmişini merak eden bölge yaşantısını merak eden tüm duyarlı vatandaşların ziyaret etmesini önemle tavsiye ediyoruz. İfadelerine yer veren Emin Kanbur, sözlerini şöyle tamamladı.

“Çünkü bu topraklar üzerinde var olmak bu topraklar üzerinde tutunabilmek bu topraklar üzerine dik durabilmek için geçmişimizdeki atalarımızın nedenli mücadele içinde yaşadıklarını bilmemiz ve bu bilgi doğrultusunda bizlerde zamanı ve geleceği detaylandırmamız ve şekillendirmemiz gerekmektedir.

Tekrar tekrar Ali hocama çok çok teşekkür ediyorum ve konuya duyarlı olan herkesin bu hafıza Bankası diye adlandırdığımız Dede Evi Müzesini ziyaret etmesini diliyorum.” Teşekkürler Ali hocam teşekkürler Ardeşen.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI