Pazar İlçesinde 12 üreticiye yüzde yetmiş hibe destekli 2250 adet Aronya Fidanı dağıtıldı.
Rize Valiliği Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Pazar Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği çerçevesinde 2024 Yılı DOKAP İdaresi yatırım programlarıyla desteklenen “Aronya Meyve Bahçeleri Kurulumu Projesi” kapsamında Pazar İlçesinde, toplam 9000 metrekarelik arazi için 12 üreticiye % 70 hibe destekli 2250 adet Aronya fidanı teslimi gerçekleştirildi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen programa Pazar Kaymakamı Mustafa AKIN, Rize İl Tarım ve Orman Müdürü Murat GENÇ, Pazar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sinan KARTAL ve üreticiler katıldı.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sinan Kartal, “Bu Proje ile Meyveciliğin Geliştirilmesi (Aronya Yetiştiriciliği) Projesiyle kırsal kesimde yaşayan, geçimini tarımsal faaliyetlerden karşılayan çiftçilerin gelir seviyelerini yükseltmek, tarımsal faaliyetlerin sürekliliğini sağlamak ve tarımsal faaliyetlere teşvik etmek hedefleniyor”. dedi
ARONYA MEYVESİ
Türkçe adı Aronya olan bu bitki Rosaceae familyasına ait çalımsı bir bitkidir ve Latince adı Aronia melanocarpa’ dır. Dünyada meyve üretimi için kültürü yapılmaktadır. Aronya türleri, Kuzey Amerika ve Kanada'nın doğu bölgesinde doğal olarak yetişmektedir. Avrupa’ya yayılışı 1900’lerde Almanya’dan Rusya’ya doğru olmuştur. Aronia melanocarpa meyveleri yaygın olarak meyve şurubu, meyve suyu, yumuşak marmelatlar, meyve reçelleri, ekstre ve çay üretmek için Avrupa'nın farklı bölgelerinde kullanılmaktadır.
Aronya meyveleri zengin kimyasal içeriğinden ve yüksek antioksidan aktivitesinden dolayı fonksiyonel gıda olarak adlandırılmakta, dünya üzerinde kullanımı ve kültürü yaygınlaşmaktadır.
Önemli derecede antioksidan aktivite gösterdiğinden dolayı birçok kronik ve dejeneratif hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde rol almaktadır.
Antioksidan bileşikleri yüksek miktarlarını içermesi nedeniyle diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, oksidatif stres ve kansere bağlı kronik rahatsızlıkların tedavisinde halk arasında kullanılmaktadır. Aronya yaprağı ekstreleri, soğuk algınlığı ve iltihap önleyici bir ilaç olarak kullanılmıştır.
Türkiye de Kırklareli, Manisa, Yalova, Çanakkale, Samsun, İstanbul, Antalya, Bursa, Kırklareli Ankara, Bursa, İzmir, Çanakkale, Bolu, Trabzon, Giresun, Kırşehir ve Tekirdağ’da Aronya bahçeleri kurulmuştur.
Rize’ de de bu meyvenin üretiminin geliştirilmeye çalışılması sevindirici bir gelişmedir.