15 İlin kadın girişimcileri Ayder'i gezdiler

Kadın Girişimciliğin önündeki engeller neler? Neden Türkiye'de kadınların parlamentodaki temsil oranı halen yüzde 14 gibi dünya ortalamasının bile çok gerisinde? TOBB'a bağlı Kadın Girişimciler Kurulunun Rize'de yapılan Karadeniz Bölge

YÖREDEN HABER 17.06.2014 15:57:29 205 0
15 İlin kadın girişimcileri Ayder
Foto; Leyla Taşkın
Karadeniz Bölgesindeki 15 ilin kadın girişimciler kurulunun başkan ve yönetim düzeyinde temsil edildiği iki günlük Rize programında ikinci gün Çamlıhemşin Fırtına Vadisi ve Ayder gezisi düzenlendi. 

Ajans Rize Gazetesi Sahibi Deniz Varlı'nın moderatörlüğünde yapılan panele; TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Karadeniz Bölge Başkanı Ayten Çöl, İŞKUR Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, Dünya Gazetesi Bölge Temsilcisi Ekin Koç ve Rizeli Kadın Girişimci Selda Albayrak katıldılar.

Rize Ticaret Borsası konferans salonunda yapılan panelde ilk konuşmayı evsahibi olarak Rize İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mürşide Okumuş yaptı. Daha sonra, sırasıyla TOBB Girişimcilik Müdürlüğü Uzmanı Handan Köse, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ve Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan birer konuşma yaptılar.

Girişimcilik Uzmanı Handan Köse, TOBB'nin kadın girişimciliğin artırılması için devlet nezdinde yapılan girişimlerden bahsederken, RTSO Başkanı Şaban Karamehmetoğlu, Türkiye nüfusunun yüzde 50,8'inin erkek, yüzde 49,2'sinin kadınlardan oluşmasına rağmen kadınların iş hayatındaki yerinin nüfusla paralellik arzetmediğini, ülke kalkınması için kadın girişimciliğinin çok önemli olduğunu ve mutlaka artırılması gerektiğini söyledi.



Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ise konuşmasında, son yıllarda kadınların ticari hayata katılmasıyla beraber Türkiye'nin hızla kalkınma yoluna girdiğini ifade ederek, cinsiyet ayrımı olmaksızın girişimciliğin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Artık cinsiyete dayalı bir tanımlama yerine Türkiye girişimcileri, il girişimcileri şeklinde bir tanımlamaya, böyle bir seviyeye ulaşmamız lazım' dedi.
 
Konuşmaların ardından yapılan panelde ilk konuşmayı Dünya Gazetesi Bölge Temsilcisi Ekin Koç yaptı. Kendi deneyimlerini anlatan Koç, 'Bildiğin işi yap' sözünü doğru bulmadığını belirterek, 'Bir işe girmeden o işle ilgili ne bilip ne bilmediğiniz ortaya çıkmaz. Başarısız olmaktan korkmayın. Girişimcilik biraz da başarısızlıklardan yılmamaktır.' dedi.



GİRİŞİMCİLİK RUHUNA NE KADAR SAHİBİZ?

İŞKUR Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, dünyada kadın işgücünün hep bir kenarda duran ve ihtiyaç duyulduğunda başvurulan bir rezerv olarak algılandığını söylediği konuşmasında, bunun yanlışlığını Avrupa'nın bile çok geç fark ettiğini söyledi. 'Kadın istihdamının önündeki engel olarak yıllarca evlilik ve doğurganlık işaret edildi ama bu yanlıştı' diyen Kiraz, dünyayı yöneten güçlerin artık kadınların hem doğurganlığını korumasını öngördüğünü, bunu teşvik ettiğini söyledi. 

Kadın emeğinin ülkemizde hiçbir zaman hor görülmediğini ama karşılığının verilmediğini anlatan Kiraz, kadın girişimciliğin yeterince gelişmemesinin nedeninin biraz da girişimcilik ruhuna sahip olunmamasında aranması gerektiğini şu soruyla ifade etti: 'Girişimcilik ruhuna ne kadar sahibiz?'

 SORUN KIZ ÇOCUKLARININ YETİŞTİRİLME BİÇİMİNDE
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Karadeniz Bölge Başkanı Ayten Çöl, kadın girişimciliğinin önündeki engel olarak, kız çocuklarının yetiştirilme biçimini gösterdi. Cinsiyet ayrımının ve eşitsizliğin ailede başladığını ve her çağda toplumun her kesiminde devam ettiğini çarpıcı örneklerle anlatan Çöl, özellikle kırsal kesimde yetişen kız çocuklarının girişimci olmasının önünde birçok engel bulunduğunun altını çizdi. Yeni doğan çocuk erkek ise sevinç çığlıkları atılırken, kız çocuğu doğduğunda sessizliğin hakim olduğunu belirten Çöl, 'İki kardeşten kız olan büyük olsa bile evde küçük erkek kardeşine o hizmet ediyorsa, bir kız ve bir erkek çocuğu olan aile, koleje erkeği gönderiyorsa, kız çocukları mirastan vazgeçiyorsa, karı koca ikisi de çalıştığı halde ev işlerini tek başına yine kadın yapıyorsa, üniversiteye giden erkek çocuk 'yurtta kalmayacağım, eve çıkmak istiyorum dediğinde bu isteği olumlu karşılanıyor ama kız çocuğunun bu isteğine 'ne işin var evde, yurtta kal, yurt müdürü de göz kulak olsun sana, kontrol altında dur' diye cevap veriliyorsa, gece nöbeti olan işte çalışan bir kadın gece nöbetten çıkıp evine giderken 'bu saatte nereden geliyor bu kadın!' deniyorsa, giyimine en çok erkek kardeşi müdahale ediyorsa, bayramlarda ilk önce erkek tarafının eli öpmeye gidiliyorsa, kadın girişimciliğinin neden gelişmediğini başka yerde aramaya gerek yok. Aileler kız çocuklarını bu şekilde özgüvenden yoksun yetiştiriyor.' diye konuştu.
 Panelin son konuşmacısı olan Rizeli konfeksiyon işletmecisi Selda Albayrak, kendi hayatını çarpıcı ifadelerle anlattığı konuşmasında, karşılaştığı zorlukları nasıl aştığını, hangi mücadelelerle bu günlere geldiğini anlattı. İçten konuşmasıyla panele damga vuran Albayrak, izleyicilerden bolca akış aldı.

Panelin son bölümünde izleyicilerin soruları cevaplandı. 
 ÇAMLIHEMŞİN HARİKA
Programın ikinci gününde Fırtına Vadisi ve Ayder gezisi düzenlendi. Çamlıhemşin ve Ayder'in güzelliği karşısında etkilendiklerini söyleyen misafirler, Kuşiva (Kuş yuvası), Şenyuva Köyü Sevdaluk dizi seti ziyareti, tarihi Zil Kale ziyaretinin ardından Ayder'e gitti.

 İstişare toplantısı için Rize'ye gelen yaklaşık 50 kadın girişimci, ilk gün ve ikinci gün yapılan programlardan ve Rize İl Kadın Girişimciler Kurulunun misafirperverliğinden dolayı, Başkan Mürşide Okumuş ile programların hazırlanmasında özel çaba gösteren Rize İl Kadın Girişimciler Kurulu yönetim kurulu üyeleri Leyla Taşkın, Zühre Kavuncuoğlu, Aynur Bektaş ve Mücella Agun'a teşekkürlerini ilettiler.   
   

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI