Hemşin Levent köyünde ikamet eden Coşkun Yazıcı yaptığı açıklamalarda “
Köyümüz Hemşin ilçesine bağlıdır. Yazın 135 hanede 300’e yakın kişi yaşıyor. Kışın ise 35 haneye düşüyor. Yaklaşık 80 kişi yaşamına devam ediyor. Şu an 30 Cm kar var. Biz köyde hayvancılık ve Çay tarımı yapıyoruz. Kış’ın kar yağınca köyde kalanlar ile bir araya gelip Çay demleyip sohbet ediyoruz. Arada bir de Taşköprü’ye inip orada 15-20 arkadaşlarla kahvede sohbet ediyoruz. Bulunduğumuz yerden Yeşil Yol geçiyor. Levent köyü-Başköy ve Venekdere’ye ulaşıyor. Yollarımız kar nedeniyle kısa süre kapalı kaldı. İş makineleri kısa sürede açtı. Şimdilerde ise Buz oluyor. Hayat böylece devam ediyor” dedi.
Haber Analiz
Ali Akyıldız
İnsanın doğup büyüdüğü toprakları ve yetiştiği çevreyi bırakıp çalışmak, okumak, iş kurmak, ya da daha iyi bir yaşam sağlamak için büyük şehirlere göç etmesi ülkemizin özellikle yöremizin bir realitesidir gerçeğidir.
Yasadığı süre içersinde oluşturduğu birikimleri, yaşadığı hatıraları, hafızasının bir köşesine yerleştirdiği anıları, bir ömür boyu yol arkadaşı olarak gittiği her yere götürür.
Yaşam koşulları içersinde mücadele ederken, doğduğumuz, büyüdüğümüz, yaşadığımız yerleri hiçbir zaman unutmayan bizler, doğduğumuz yerleri ziyaret ederek hem vefa borcumuzu öder, hem de anılarımızı tazeleriz.
Hüzünle terk edilmişlik ile kuşatılmış yerler, enteresandır ki yöremizin hatta ülkemizin bir gerçeğidir.
Neden bölgemiz ülkemizin en fazla göç veren yörelerindendir?
Birçok neden sayabilirsiniz!
Asıl önemlisi, göç etmeye neden olan olumsuzluklarını insanlarının yaşamı üzerindeki etkilerini minimize etmek[azaltmak] ya da ortadan kaldırmak ve etkilerini azalmak için neler yapıyor olmamızdır.
Ülkemizin en fazla göç veren bölgesi olan Karadeniz’de ki göçün ana nedeni işsizliktir.
Diğer nedenler daha iyi yaşam, eğitim sosyal ekonomik nedenler aile yapısı vs.
İşsizliği azalmak bu yöreye ekonomik canlılık kazandırmak yöredeki gençlere iş olanağı yaratıp yöre ve ülke ekonomisine milyonlarca döviz kazandırmanın olmazsa olmazları vardır.
Havalimanı bölgemize çok büyük bir ivme kazandıracak olduğu gibi, işsizlik içinde çözüm olacağını düşünüyorum.
Bunlar yöre ve yayla turizmini yani alternatif turizmi canlandırıp alt ve üst yapıyı turizm faaliyetlerinin yapılabileceği düzeye getirip, güvenli sağlıklı ve hızlı ulaşımı sağlayıp, kaliteli hizmet sunumu, fiyat istikrarı, etkili tanıtım ve organizasyonlar, nitelikli dil bilen yöneticiler ve sivil toplum, turizme inanmış insanlar, yöneticiler ve idareciler gerekir.
Yöremizin doğal, Tarihi ve kültürel varlıklarını hikâyelerini sahiplenmeliyiz.
Turizim faaliyetlerini doğru ve rasyonel entegrasyonlarla kent ekonomisine etiketlemeli ve bu güzel varlıkları ulusal ve uluslararası Turizm pazarına sunmalıyız.
Yöremiz için turizm önemlidir.
Aksi takdirde korkarım
135 haneli köyde gelecek yıllarda 30 haneyi de bulamayacağız