Pazar Kaymakamı Selçuk ASLAN konuşmasında 'Bugün, Sarıkamış Muharebelerinde kutsal vatan topraklarını müdafaa etmek uğruna canını seve seve feda ederek şehit düşen kahraman vatan evlatlarını, ebediyete intikallerinin 100. yıl dönümünde, bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.Sarıkamış Harekâtı, şanlı tarihimizin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarımızda yer almış bir yiğitlik destanıdır.
Şartların tüm olumsuzluğu karşısında gösterdiği üstün cesaret, sabır ve metanetle, muharebe ettiği düşmanının bile takdirini kazanan Türk askeri, Sarıkamış Harekatı’nda harp tarihinde eşine az rastlanır bir mücadele örneği sergilemiştir. Zorlu iklim ve arazi koşullarının düşmandan daha çok kayıp verdirdiği bu amansız mücadelede; Mehmetçik, hiçbir mazeretin ardına saklanmaksızın, vatanına kastedenlere karşı çelikten sinesini siper etmiş; büyük kayıplar verilse de vatan uğruna çıkılan bu yoldan asla geri dönmeyi düşünmemiştir.
Direniş ve mücadele azminin üstünlüğünü bir kez daha kanıtlamış, şehitlik mertebesine ulaşan vatan evlatları Türk milletinin bağrına defnedilmiştir.Yüce şehitlerimizi yüreğine kabir eden milletimizin hafızasına kazınan Sarıkamış Analarımızın dillerinde bir ağıt olmuş söze gelmiş; 'Sarıkamış saza benzer, gün ışır ayaza benzer, Sarıkamış'ta yatanın, kanı donmuş buza benzer. Yazık oldu Mehmedime, oğul öleydim yerine.
Allahuekber dağında, Zemherinin tam çağında, sarılıp donup kalmışlar, birbirinin kucağında” dizeleri gibi destanlaşmıştır.Sarıkamış’ta yaşanılanlar, sebep ve sonuçlarından özellikle milletimize yön veren idarecilerimizin ve geleceğimize yön verecek olan genç kuşaklarımızın ibret alarak önemli dersler çıkarması gereken büyük kahramanlık tablolarıdır. Sarıkamış’ta kar, yüreklerde taşınan vatan, millet ve bayrak sevgisi, eşsiz bir sağduyu ve yüksek disiplin anlayışıyla birleşerek kahraman Mehmetçiğin en zor şartlara bile göğüs germesini sağladığı gerçeğini örtememektedir. Ancak bugünden bakınca niyet ne kadar halis olursa olsun, planlama gerçeklerden uzak olunca sonunun ne büyük bir hüsran olduğunun en büyük şahidi olan Sarıkamış dramını iyi analiz ederek geleceğe bakacak doğru sonuçlar da çıkarmak zorundayız.
İlçemiz Pazar’ın da bulunduğu Doğu Karadeniz hattı 1. Dünya savaşının farklı bir cephesini oluşturmaktadır. Çoğunlukla bölgemiz insanlarından oluşan gönüllülerden müteşekkil 3. Ordu 37. Tümenin 8. Piyade alayı Fırtına deresi batısında bugün Şehitlik Köyü adını verdiğimiz Hako sırtlarında konuşlanarak oluşturduğu savunma hattında Şubat 1916 başlarından başlayarak büyük muharebeler cereyan etmiş, binlerce askerimiz şehit olmuştur.
Denizden de desteklenen Rus saldırıları karşısında maalesef savunma hattımız bozularak 4 mart 1916’da Pazar düşman işgaline uğramıştır. Rize İlimizin Çanakkale’si, Sarıkamış’ı olarak da tanımlayabileceğimiz Şehitlik köyü muharebelerine ve bu alanda defin şehitlerimize dikkat çekmek için Şubat ayı içinde müstakil bir anma etkinliği düzenlemeyi planlıyoruz. Bu alana daha fazla ilgi göstererek ihya etmek biz torunların borcu olduğunu vurgularken Sarıkamış’ta soğuk ve acıyla yazılıp, kendileriyle birlikte karlar altında kalan destanın 100. Yılında tüm şehitlerimize rahmet diliyor manevi huzurlarında tazimle eğiliyorum.” dedi.
Okullar arasında yapılan kompozisyon yarışması neticesi birinci olan kompozisyon Necat Sağbaş Anadolu Lisesi Öğrencisi Derya YILMAZ tarafından okundu ve Haberal Orta Okulu müzik öğretmeni Zeki ŞEN tarafından Sarıkamış ağıdı seslendirildi. Devamında ilçemiz Müftülüğü ilahi ekibince ‘Sarıkamış üstünde kar, Kar altında Mehmedim yatar’ ve ‘şehit tahdında’ adlı ezgiler seslendirildi. İlçemiz din görevlilerince şehitlerimizin ruhları için okunan hatimlerin duası ilçe Müftüsü Vedat BAŞSAN tarafından yapıldı. Garnizon Komutanlığı tören kıtası tarafından yapılan saygı atışı ile program sona ererken birçok kişinin katıldığı programın katılımcılarına Pazar Kız Kulesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Bölümü öğrencileri tarafından un helvaları dağıtıldı.