KAHVERENGİ KOKARCAYA KARŞI MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Trabzon'da, fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelede biyolojik yöntemler devreye sokuldu.

YAŞAM 13.06.2024 13:22:00 430 0
KAHVERENGİ KOKARCAYA KARŞI MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Hayati Akbaş

TRABZON-Trabzon'da, kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlısına karşı yürütülen biyolojik mücadele çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Ortahisar İlçesi Çimenli mahallesinde “Samuray Arısı Salım Töreni” gerçekleştirildi. Törene; Trabzon Vali Yardımcısı Hacı Osman Hökelekli, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan katılım sağladılar.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen proje çerçevesinde, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen yumurta parazitoiti (Trissolcus japonicus) salındı.

Trabzon bitki sağlığı uygulama programı kapsamında, başta fındık, meyve ve sebze olmak üzere birçok tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı, Ortahisar ilçesinde başlatılan çevre dostu biyolojik mücadele 18 ilçenin tamamında sürdürülüyor. Salınan yararlı böceklerle, kahverengi kokarca popülasyonunun kontrol altına alınarak tarımsal üretimde neden olabileceği zararların azaltılması hedefleniyor.

İl Müdürü İsa Kaplan; “Kahverengi kokarca ülkemizde ilk kez 2018 yılında tespit edilmiştir. Bakanlığımız bu noktada 2018 yılındaki ilk tespit ve yoğunluk belirleme çalışmalarından sonra hızlı bir tepki göstererek parazitoit üretme çalışmalarına başlamıştır. Yapılan çalışmalarda Trissolcus türleri biyolojik mücadelede önemli görülmüş ve bu türler arasında da Samuray arısı mücadelenin anahtarı olarak görülmüştür. Samuray arısı özetle kahverengi kokarcanın yumurta paketi içerisine kendi yumurtasını bırakmakta ve yumurtadan çıkan yavruları kahverengi kokarcanın larvalarıyla beslenerek o paketten kahverengi kokarcanın çıkmasını önlemektedir.

Bakanlığımıza bağlı olan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen üretilen Samuray Arısı bugün itibariyle tüm ilçelerimizle eş zamanlı olarak İlimiz faunasına salınacaktır. Ülkemiz genelinde toplamda 150.000 adet arı salınımı gerçekleştirilecek olup bunun 10.000”ni ilimizde yapılacaktır. Salınım yapılacak her tüpte yaklaşık 56 adet arı bulunmaktadır. Samuray arıları yüksek döl verme yeteneğinde olup yılda 10 döl vermektedir. Salınımı yapılacak parazitoitlerin doğada bulunan bal arıları ve diğer böceklere bir zararı tespit edilmemiştir.

İlk salınım 2023 yılında Artvin ilinde 26.000 adet yapılmıştır. Bakanlığımıza bağlı olan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisleri uzman ekibi ile bu yıl 150.000 adet samuray arısı üretmeyi başarmıştır. Biz bunu bir başarı olarak addetmekteyiz zira İtalya’da 12 enstitü 8 kuruluş bir yılda ancak 120.000 samuray arısı üretebilmiştir. Bu çabalarından dolayı başta Bakanlığımız olmak üzere Samuray arısı üretimini gerçekleştiren Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ve teknik elemanlarımıza teşekkür ederiz.” dedi.


1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI